LOLA_I_anmeldelser

Senest opdateret

30.10 2020

A N M E L D E L S E R  af   L O L A  &  R E T F Æ R D I G H E D E N S  B O G :

LOLA & RETFÆRDIGHEDENS BOG

Anmeldelse I Weekendavisen

24. juni 2011


Findes magi? Eller er det hele bare et tilfælde? 13-årige Lola fremsiger en afrikansk trylleformular sammen med sin klassekammerat Vik. Og så forsvinder klassebitchen Camilla og hendes tro veninde, Soffi, sporløst.

Hejgaards roman handler om en mystisk afrikansk bog og om, hvor svært det er for Lola at komme tilbage til Danmark efter syv år i Afrika. Men den handler også om Vik, der har aspergers syndrom og er meget intelligent, men som taler med andre på en lidt anderledes måde.

Det er en fyldig og medrivende historie, der formår at sætte læseren i Lolas sted. De konflikter, Lola slås med, kunne lige så godt være nogle, man selv oplevede. Det er spændende og så er det godt med en bog, hvor magien ikke er nødvendig for at få det hele til at gå op.

Damián Arguimbau

Auf Deutsch: Sie können eine Exposé und Kapitel 1 und 11 hier lesen.

NY SERIE KOMMER RIGTIG GODT FRA START!

Anmeldelse på Æseløre.dk

1. august 2011


Det er Janne Hejgaards nye serie om teenagepigen Lola, der begejstrer mig. Det er lang tid siden, at jeg har været så opslugt af en bog. Herligt!

Lola er sammen med sin familie hjemvendt efter flere år i Afrika. Familien er flyttet ind i mormorens hus. Hun er ved at indrette sit værelse, da hun finder en mærkelig bog. Den bevæger sig helt klart, da hun læser højt fra bogen. Gør den ikke?

Sammen med sin nye klassekammerat Vik, finder hun ud af, at det er en trolddomsbog. De beslutter sig for at afprøve nogle af trylleformularerne. Men det skulle de nok aldrig have gjort. For selv om Vik siger, at der ikke findes overtro, så er han ikke et øjeblik i tvivl om, at der findes overnaturlige ting.

Lola og retfærdighedens bog er på mange måder en helt almindelig teenagebog, der handler om almindelige teenageproblemer som mobning, selvværd, kærlighed og venskab. Men Janne Hejgaard blander det med en spændende fortælling om trolddomsbogen og Lolas oplevelser i Afrika. Jeg er vild med det!

Det blev ikke til mange æselører i 'Lola & retfærdighedens bog', for det er en bog, man ikke kan lægge fra sig igen.

Jeg glæder mig til anden bog, Lola & Kalejdoskopet, udkommer!

Rikke Dyrhave

MYSTIK OG TEENAGELIV

Anmeldelse i Fyens Stiftstidende

8. september 2011


"Åh nej" er min første indskydelse efter at have læst bagsideteksten, for det minder i høj grad om noget, jeg har læst før: En ung pige finder en mystisk bog, som tilsyneladende er magisk. Drevet af nysgerrighed og videbegærlighed beslutter hun og hendes ven at udforske bogens hemmeligheder - det ender selvfølgelig galt. Men som englænderne siger: " Don't judge a book by its cover"; for frygten for klichéer afløses hurtigt af læseglæde.

"Lola & Retfærdighedens Bog" er første bog i serien "Lola midt i Verden", og det er ikke blot en fortælling om en mystisk bog, men i lige så høj grad et troværdigt portræt af en syvendeklasse i en dansk folkeskole, hvor mange genkendelige sociale roller er repræsenteret: Fra den hovmodige, smukke pige og hendes trofaste undersåt til den kloge, nørdede dreng, der holder sig for sig selv.

Navnlig bogens komposition vidner om teknik og overskud hos forfatteren. Historiens tematikker og problemstillinger er især relevante for unge i femte til ottende klasse, og således henvender bogen sig fortrinsvis til denne aldersgruppe.

Historien om den nysgerrige, temperamentsfulde Lola og hendes omverden er en medrivende fortælling, der udforsker grænsen mellem virkelighed og overtro, og samtidig lægger op til en debat om de sociale strukturer i folkeskolen og om, hvordan unge mennesker behandler hinanden.

Mette Gaardsted Frandsen

BØRN OG BØGER

21. november 2011

En kort epilog og så er romanen i gang, hvor Lola på 13½ år tager sit nye værelse i brug og øjesyn på andensalen - i det af mormoren arvede hus - som familien nu er flyttet ind i efter syv år i Afrika.

Lola, vores hovedperson, gik der i international skole, som - skal det vise sig - her i dansk skolesammenhæng giver hende en række faglige fordele, bl.a. taler hun spansk, som også romanen rummer interessant brug af.

Med sikker hånd fører Janne Hejgaard os ind i dette teenagemiljø, med alt hvad dette indebærer af forviklinger og magtkampe - alt sammen nærværende og troværdigt.

Et stærkt opgør fra Lola med Camilla, den ukronede dronning i klassen, øger dramatisk romanens intensitet. Hendes umiddelbare opgør mod de vante magtstrukturer og mobberier bringer hende helt naturligt sammen med klassens vidende nørd Vik, som har helt særlige evner og okkulte interesser.

Lola har på loftet fundet en mystisk afrikansk bog i mormorens efterladte skuffedarium. Den bliver omdrejningspunktet for Lola og Viks venskab - og omdrejningspunkt for romanens fantastiske udvikling.

En magisk bog som kan skaffe retfærdighed og anvise hvordan - stærke sager! De to venner afkoder og afprøver de magiske kræfter med uoverskuelige følger. Men alt ender godt og forløser sig.

En flot seriestart.

Kent Poulsen

TRYLLERI MED HVERDAGEN I AARHUS

Anmeldelse i Berlingske

22. juli 2011


»Lola & Retfærdighedens bog« tyder stærkt på, at Janne Hejgaard har gang i endnu en fed serie tiltænkt teenagepigerne. Men drengene vil sagtens kunne tåle at læse med.

Selv om magi og overtro trænger sig på i Lolas verden, er det den afgrund af helt almindelige hverdagsrædsler, som ligger og lurer lige om hjørnet, der gør serien om hende så lovende. Janne Hejgaard skriver simpelthen forrygende i seriens første bind »Lola & Retfærdighedens bog«, hvad enten det handler om et for længst afdødt gorillaøje, der blinker, eller om et skænderi med mor om lektier og tøjpenge.

Lola lander i en 7. klasse i Aarhus efter at have tilbragt syv år i Afrika. Det er noget af en omvæltning. Tøserne og drengene er rimeligt asociale på den der særligt danske facon, men Lola lader sig ikke slå ud. Faktisk er hun som den eneste parat til at stille op og forsvare andre, når de bliver uretfærdigt behandlet. Det er ikke populært, og Camilla, klassens stærke dulle, bliver hurtigt Lolas uven. Hvorfor Camilla er så ubehagelig, afslører Hejgaard i kapitler, der løfter niveauet for, hvor nuanceret man kan skrive om teenageproblemer for teenagere. Hold kæft, hvor er det uhyggeligt og godt.

★★★★★☆

Mette Strømfeldt

LEKTØRUDTALELSE

(11/26) 2 881 880 (BS)

Hejgaard, Janne: Lola & Retfærdighedens Bog / forfatter: Janne Hejgaard. - Klim. - 254 sider. - (Lola midt i verden; 1. bog)

Anvendelse/ målgruppe/ niveau

Første del i ny serie for børn fra 12 år. Forsiden sender fantasy-signaler, men selv om der foregår mærkelige og uforklarlige ting i bogen, så synes jeg ikke helt, den hører hjemme i den genre. Jeg ville sælge den på kammeratskab, mobning, og hvordan vi opfører os over for hinanden. Bogen kræver nok en moden læser.

Beskrivelse

Lola på 13 er netop vendt hjem til Danmark med sin familie efter 7 år i Afrika. Et ophold, som sidder dybt i hende og også præger bogens handling, holdninger og sprog. Der er heldigvis en ordliste bagerst. Nu skal familien starte en dansk hverdag op med job og skole. Lola finder en mystisk afrikansk troldomsbog i deres hus, og da hendes højt begavede og autistiske klassekammerat Vik meget dygtigt får bogen oversat, prøver de en af bogens trylleformularer af på klassens onde ånd: mobberen Camilla. Det er lige ved at gå helt galt, og Lola plages af dobbelt samvittighedsnag. Hun føler sig nemlig også skyldig i noget, der skete i Afrika.

Bogen er velskrevet og spændende med mange facetter og faktisk tre personer, der kunne have hver sin bog. Man tror på dem, selv om handlingen ind i mellem kammer over og bliver lidt for utrolig.

Forfatteren har skrevet en del fagbøger om børn, seksualitet og opdragelse senest Det kilder! (10/24)

Sammenligning

Helt sammenligneligt er det ikke, men jeg kom alligevel til at tænke på nogle af Charlotte Blays børnebøger fra den 3. verden.

Samlet konklusion

Det er en bog, der vil rigtig meget på en gang, og historien er samtidig vedkommende og bestemt også velskrevet.

Elisabeth Bennetsen