Skraekslagen_og_Skinsyn_anmeldelser

Senest opdateret

30.10 2020

FØLELSER

Anmeldelse af 'Skrækslagen' og 'Skinsyg' i Fagbladet folkeskolen nr. 45, 2000

Af Tove Kettner Heiberg


Forfatteren har tidligere udgivet bøgerne 'Stiktosset' og 'Mismodig'. Bøgerne lægger op til en samtale om følelser imellem børn og voksne, så børnene lærer at takle deres følelser på en rimelig måde.

Målgruppen for bøgerne er lærere, pædagoger og forældre. Disse voksne kan læse bøgerne for børnene og tage en snak om følelser med udgangspunkt i den aktuelle bog. Hver bog har en efterskrift på to sider til målgruppen.

I 'Skrækslagen' bliver Oliver bange for en fuld mand, der råber efter ham. Senere besøger han sammen med sin ven et faldefærdigt hus. Han går ned i en mørk kælder og bliver forskrækket, da en kat miaver. Da vennen noget senere går ned i kælderen, forskrækker Oliver ham. Til slut kommer der ukendte lyde, der gør dem begge bange.

I bogen kommenteres handlingen løbende af en lille figur i form af en 'bangebuks'. Vanskelige ord og begreber forklares, og der leges med sproget. Denne bog er umiddelbart spændende. Den kan bruges i overensstemmelse med sit formål, men også som en frilæsningsbog for de noget ældre elever.

I 'Skinsyg' er pigen Laura skinsyg på sin lillebror, der tager al moderens tid. Hun venter besøg af sin kusine. Laura vil have sin nye, røde kjole på, idet hun håber, at kusinen vil misunde hende den flotte kjole. Efter en tur til bageren følges Laura hjem af en frustreret ung pige. Pigen opfører sig stærkt provokerende under besøget. Det forklares med, at hun selv savner en familie. Til slut ankommer kusinen i en rød kjole magen til Lauras, og alt opløses i munterhed.

I denne bog kommenterer en lille djævel kaldet 'Skinsygen' handlingen. Her leges også med sproget, og ord forklares. 'Skinsyg' bør læses op og følges af en samtale, som forfatteren lægger op til. Den er velegnet til en samtale om søskendejalousi. Forældre er nok den primære målgruppe, men emnet kan også tages op af pædagoger og lærere.

Begge bøger er illustreret af Palle Schmidt. Illustrationerne dækker bøgernes indhold på udmærket vis.

Disse to bøger er lettere tilgængelige end de to første i serien. Bøgerne kan bruges til oplæsning og udgangspunkt for samtaler med de seks-niårige.

SKINSYG OG SKRÆKSLAGEN

Skolebibliotekarens lektørudtalelse

af Lis Mikkelsen

I december 1999 udkom de to første bøger af Janne Hejgaard om følelser, det kan være svært at snakke om. Nu foreligger de to næste Skrækslagen og Skinsyg. Der er endnu to bøger i vente. Bøgernes opbygning er ens. En dialogfyldt historie fortæller genkendeligt om situationer hvor skræk eller jalousi er dominerende. Hovedpersonerne søger en forklaring på den følelse de ikke forstår, men de voksne i historien har ikke tid til at forklare. Først da hovedpersonerne, her henholdsvis en drerng og en pige, har mødt de omtalte følelser på egen krop via historien, får de forklaringen. Begge bøger smager på ordet skrækslagen og skinsyg ved at lave ordspil og lege med lydene.

Bøgerne er illustrerede af Palle Schmidt hvis lidt stive tegninger supplerer og støtter teksten. Nederst i hvert hjørne markeres sidetallet af en skrækslagen pige i den ene bog og en egoistisk, grøn trold i den anden.

Bagerst i bogen er der 2 sider til lærere, pædagoger og forældre. Begge historier, der kommer rundt om mange facetter ved hver sin følelse, giver et udmærket oplæg til en drøftelse i 2.-3. klasse.

SKINSYG & SKRÆKSLAGEN

Børnebibliotekarens lektørudtalelse

af Inger Aarup-Kristensen

I denne serie om følelser er der tidligere udkommet: Stiktosset og Mismodig. Her følger to nye om at være skinsyg og skrækslagen. Begge bøger har en ret lang tekst, der egner sig bedst til højtlæsning for børn i alderen 5-9 år. Emnerne belyses via nogle børns oplevelser i løbet af en dag.

Skinsyg beretter om dagligdags episoder, hvor den ca. 6-årige Laura er jaloux på sin lillebror, og selv forsøger at gøre sin kusine skinsyg. Desuden er der en mere usandsynlig delhandling, hvor Laura møder en ung kvinde på gaden. Kvinden følger med Laura hjem og reagerer pludselig aggressivt på grund af skinsyge.

Bogen Skrækslagen fortæller om to 7-8 årige drenge, der vover sig ned i en mørk kælder. Ingen af dem vil indrømme, at de er skrækslagne.

Illustratoren Palle Schmidt har anvendt overdrevne ansigtsudtryk for at tydeliggøre følelserne, og man er da heller ikke i tvivl om, hvordan personerne har det psykisk. En sjov detalje er, at hvert opslag har en lille illustration i form af henholdsvis en djævel og en lille pige, der kommer med udråb, som passer til handlingen.

Bagest har bøgerne en vejledning til den voksne oplæser, og bøgerne er da også bedst egnede som udgangspunkt for en voksens snak med børn om følelser.